Cambodja is een prachtig land om te bezoeken: Schitterende eilanden, heerlijke zeevruchten aan de zuidkust, prachtige koloniale architectuur in Phnom Penh, adembenemende tempelcomplexen van Angkor Wat en nog veel meer. Nog niet eens zolang geleden was het voor een toerist niet mogelijk om een lokale simkaart te kopen, maar dat is de laatste jaren gelukkig allemaal veranderd. De prijzen van een simkaart zijn zeer redelijk, de simkaart is zeer eenvoudig aan te schaffen en de dekking en snelheid van internet is meer dan acceptabel.
Telecomproviders in Cambodja
Er zijn vier mobiele netwerken in Cambodja en van de grote providers heeft Metfone de beste dekking. Cellcard en Smart zijn over het algemeen goed in de steden en redelijk daarbuiten. 4G/LTE is beschikbaar bij alle providers, zolang je telefoon de juiste frequentiebanden ondersteunt.
Zo lang je alleen de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden bezoekt, dan zijn elk van deze drie providers prima. Als je ver buiten de gebaande paden gaat, kies dan voor een simkaart van Metfone.
Wij hebben in het verleden zowel Smart als Cellcard gebruikt. We vonden dat er weinig verschil zit tussen deze twee providers. Meestal gaan we voor Cellcard, de dekking is altijd goed, verkooppunten zijn gemakkelijk te vinden en de prijzen laag zijn.
Prepaid-simkaart kopen in Cambodja
Het kopen van een Cellcard-simkaart in Cambodja is op zich eenvoudig, maar sinds de Corona-pandemie wel wat lastiger geworden. Vóór Corona was het mogelijk om op het vliegveld van Phnom Penh een simkaart te kopen (in een hokje als je naar buiten loopt). De verkopers spraken uitstekend Engels en binnen een paar minuten had je een werkende simkaart in je telefoon.
Tijdens de Corona-pandemie waren alle winkels op het vliegveld gesloten, op een geldwisselaar na. Je kon dus op het vliegveld geen simkaart meer kopen en je moest wachten, totdat je in de stad was. Dat kon best voor problemen zorgen, aangezien je bij aankomst op het vliegveld een Covid-test moest ondergaan. Indien je positief getest was moest je naar één van de speciale quarantaine hotels of ziekenhuizen en had je dus helemaal geen mogelijkheid om een simkaart te kopen.
Uiteraard was hier wel een oplossing voor, namelijk een Cambodjaanse eSIM. Voor vertrek kun je de eSIM heel eenvoudig op je telefoon instellen en zodra je het vliegtuig uitstapt heb je direct internet op je telefoon. Er zijn verschillende plans, bv. 1GB (één week geldig), voor maar 4,50 EUR, goedkoop toch?!
Op het moment van schrijven zijn de verplichte Corona-testen op het vliegveld van Phnom Penh afgeschaft. Het is niet zeker of de verkopers van de simkaarten weer terug zijn. Wil je zekerheid, kies van voor een eSIM.
Mocht je toch voor een ‘ouderwetse’ simkaart kiezen, dan is de aanschaf hiervan ook niet moeilijk. In de stad zal je overal Cellcard-boarden. In elke kleine winkel kun je een simkaartje kopen, maar houdt er wel rekening mee dat medewerkers vaak geen Engels spreken en soms een hogere prijs vragen. Het beste kun je naar de officiële winkels gaan, daar wordt je altijd goed en eerlijk geholpen. Vergeet trouwens niet om je paspoort mee te nemen, vaak wordt hier naar gevraagd als je een Cambodjaanse simkaart wil aanschaffen.
Prepaid simkaart-kosten

Zowel de simkaart zelf als de data-bundels zijn in Cambodja erg goedkoop. Voor de simkaart betaal je 1 USD (Cambodja hanteert een systeem met twee valuta’s, maar alle prijzen zijn genoteerd in USD). Voor de databundel kun je een keuze maken op een grote poster, waar vaak wel 10 tot 20 verschillende bundels op staan. Vertel de verkoper hoe lang je in Cambodja blijft, vaak blijven er dan nog maar een paar interessante bundels over, zoals: 30 GB voor 5 USD of 70 GB voor 10 USD. Beide bundels zijn beide 35 dagen geldig en, kunt er 3000+ sms’jes mee versturen én onbeperkt bellen naar andere Cellcard-nummers.
Als je denkt dat je nummers van andere Cambodjaanse providers moet bellen of sms’en die niet met Cellcard zijn, is het misschien de moeite waard om een paar dollar tegoed op je prepaid-saldo te laden (of gewoon WhatsApp te gebruiken, zoals de meeste mensen doen). Als je genoeg tegoed op je account hebt staan wordt de bundel automatisch verlengd.
In sommige winkels is ook een toeristische simkaart beschikbaar. Deze simkaart kost 6 USD, is een week geldig en bevat 5 GB aan data per dag. Aangezien dit ook redelijk geprijsd is en en je de simkaart-geldigheid kunt verlengen is dat ook geen slechte optie.
Opwaarderen

Het is bijna onmogelijk om honderd meter in een Cambodjaanse stad te lopen zonder het logo van een telefoonwinkel te zien. Je kunt vrijwel overal opwaarderen, waar je als toerist ook zal zijn.
Dekking en snelheid
De dekking is zowel met Smart als Cellcard goed te noemen in de grote steden. Buiten de grote steden is de dekking een stuk minder en zal ook de snelheid van internet flink afnemen. In Phnom Penh, Kampot, Siem Reap, Battambang en Sihanoukville zal je doorgaans vol bereik hebben. In Kep is de dekking heel wisselend. Bij Angkor Wat en op de wegen tussen verschillende steden is de ontvangst beperkt (of helemaal niet).
De snelheid van het internet wisselt nogal. Zeker in Phnom Penh (en andere drukke gebieden). Desondanks zal de snelheid voor de meeste mensen meer dan voldoende zijn (surfen op internet, e-mailen, Google Maps gebruiken of videogesprekken).