Thailand is een prachtig land met veel te bieden voor toeristen. Van de prachtige stranden van Phuket tot de bruisende steden van Bangkok en Chiang Mai, er is voor ieder wat wils. Maar voor veel mensen is een reis naar Thailand ook een grote omschakeling. Het eten, het klimaat en de hygiëne zijn allemaal anders dan in Nederland. En dat kan leiden tot reisziekte.
Reisziekte is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die kunnen optreden tijdens het reizen. De meest voorkomende vorm van reisziekte is buikgriep, gevolgd door voedselvergiftiging en diarree. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten die in het voedsel of water zitten.
Reisziekte kan erg vervelend zijn en je reis flink verpesten. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden en de kans op reisziekte te verkleinen.
Achtergrond van reisziekte
Reisziekte, ook wel bewegingsziekte genoemd, is een fenomeen dat kan optreden tijdens verschillende vormen van transport, zoals auto rijden, boot varen of met de trein of vliegtuig. Het ontstaat wanneer het evenwichtssysteem van het binnenoor conflicteert met visuele waarnemingen, wat leidt tot symptomen als duizeligheid, misselijkheid en braken. In het geval van Thailand kunnen specifieke factoren, zoals bochtige bergwegen (denk aan de route tussen Chiang Mai en Pai), snelle boottochten tussen de eilanden en het warme tropische klimaat, bijdragen aan de intensivering van reisziekte.
Symptomen
De symptomen van reisziekte variëren van persoon tot persoon, maar veel voorkomende klachten zijn onder andere:
- Duizeligheid: Een gevoel van desoriëntatie en onbalans.
- Misselijkheid: Een ongemakkelijk gevoel in de maag dat vaak gepaard gaat met kokhalzen.
- Braken: Sommige mensen ervaren ernstige misselijkheid die resulteert in overgeven.
- Zweten: Overmatig zweten kan optreden als reactie op de symptomen.
- Vermoeidheid: De ervaring van reisziekte kan vermoeiend zijn, waardoor de energie afneemt.
Oorzaken
- Wegcondities: De bochtige bergwegen die sommige delen van Thailand doorkruisen, kunnen de symptomen van reisziekte verergeren, vooral voor diegenen die gevoelig zijn voor wagenziekte.
- Bootreizen: De frequente bootreizen tussen de prachtige eilanden van Thailand kunnen turbulent zijn, wat bijdraagt aan de ervaring van reisziekte, met name op dagen met ruwere zeeën.
- Hitte en vochtigheid: Het warme tropische klimaat van Thailand kan de symptomen van reisziekte verergeren. De combinatie van hitte en vochtigheid kan een uitdaging vormen voor reizigers die zich al ongemakkelijk voelen.
Tips voor het voorkomen (en overwinnen) van reisziekte
Om reisziekte te voorkomen ga je het beste naar de 7-Eleven en koop je tabletjes tegen reisziekte. Mocht je ze niet kunnen vinden, laat dan onderstaande foto’s aan een van de medewerkers zien. Er zijn twee verschillende verpakkingen, maar de werking van de tabletjes zijn exact gelijk. Het maakt dus niet uit welke je neemt. De prijs is 5 – 10 THB (~ 0,13 – 0,25 EUR) voor 2 tabletjes (één verpakking).
Neem tenminste een half uur vóór je reis één tablet in met een ruime hoeveelheid water (of ander drinken). Op hele ruige zee kun je twee tabletjes innemen, maar besef wel dat je daar behoorlijk sloom van kun worden!


Mocht je niet meer in de gelegenheid zijn om naar de 7-Eleven te gaan, dan vind je hieronder een aantal andere tips:
- Zorgvuldige stoelkeuze: Bij het reizen met voertuigen, kies een stoel waar je de minste beweging voelt. In vliegtuigen is dit vaak over de vleugel, terwijl in boten het midden van het vaartuig de meest stabiele plek kan zijn.
- Focus op de horizon: Door je blik op de horizon te richten, geef je je brein een vast visueel referentiepunt, wat kan helpen bij het verminderen van duizeligheid.
- Ventilatie en frisse lucht: Zorg voor voldoende ventilatie, vooral in voertuigen. Frisse lucht kan de symptomen van reisziekte verminderen.
- Vermijd zware maaltijden: Eet licht voordat je aan een reis begint. Zware maaltijden kunnen misselijkheid verergeren.
- Hydratatie: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, vooral in de warme Thaise omgeving.
- Medicatie: Overweeg het gebruik van reisziekte medicatie, zoals antihistaminica, na overleg met een arts.
- Zoek afleiding: Leid jezelf af met muziek, audioboeken of een film om de aandacht van het ongemak af te leiden.
- Neem pauzes: Als je een lange reis maakt, neem dan regelmatig pauzes om even te rusten.